"IN SLUJBA VIETII"

CSG CARANSEBES

XARA SI VRENI DARK KENNEL

LA DATA DE 18.12.2013, IN URMA HOTARARII DIN 25.11.2013 S-A INFIINTAT CSG CARANSEBES, AVAND  INITIATIVA LUI:

BRECICA CRISTIAN-CAROL, SALVATOR MONTAN ATESTAT;

DANIEL BENEC, MONTANIARD;

ALIN DETESAN, MEDIC VETERINAR.

 

MISIUNE

Misiunea noastra primordiala este in scopul pregatirii echipelor asistate de caini si salvatori profesionisti, pentru activitati de cautare si salvare a persoanelor disparute, in situatii de dezastre, alunecari de teren, pierderi, avalanse, daramaturi, etc.
Ne mai dorim:
Promovarea si prezentarea activitatii de salvator in randurile comunitatii; 
Promovarea si dezvoltarea activitatilor de cautare si salvare cu caini;
Promovarea unei etici corecte din punct de vedere chinologic in comunitatea noastra.
Realizarea unui teren de dresaj canin.

CSG CARANSEBES - NE PROPUNEM SA FORMAM IN INIMA MUNTILOR DIN BANAT, IN TARA GUGULANILOR, PRIMA ECHIPA DE SALVARE CU CAINI PENTRU SITUATII DE URGENTA.

CSG CARANSEBES,
ISI DORESTE CA IN PRIMII DOI ANI SA PREGATEASCA SI SA FORMEZE DOUA ECHIPAJE CANIE(CAINE-CONDUCTOR) DE CAUTARE SI SALVARE, ATESTATE PROFESIONAL, LA NIVELUL JUDETULUI CARAS SEVERIN, CARE SA FIE IN SERVICIUL PUBLIC, SUPORT IN MISIUNILE DE CAUTARE SALVARE ALE SALVAMONTISILOR, JANDARMILOR, POMPIERILOR SAU POLITISTILOR, PENTRU SITUATII SPECIFICE, REALE.
IMPLEMENTAREA SI CONSTIENTIZAREA COMUNITATILOR RURALE DIN AREALUL GUGULANIEI, ADICA DE PE VALEA BISTREI, PE VALE TIMISULUI SI PANA PE VALEA CERNEI, DE A SI ORGANIZA LA NIVEL COMUNAL CATE DOUA ECHIPAJE DE CAUTARE SALVARE CU CAINI, IN FIECARE COMUNA.
JUSTIFICAREA ORGANIZARII ACESTOR ECHIPAJE SE REGASESTE IN SITUATIILE NUMEROASE DE URGENTA CU PERSOANE RATACITE, ATAT DIN RANDUL TURISTILOR, CAT SI DIN RANDUL LOCALNICILOR, SAU A PERSOANELOR CARE MERG LA STANE, LA CULES BURETI, AFINE SAU ALTE FRUCTE DE PADURE, INDELETNICIRI FRECVENT INTALNITE IN ACESTE MELEAGURI.

DESPRE ACTIVITATEA CAINILOR DE SALVARE

Activitatea de cautare si salvare cu caini este o activitate a carei utilitate si efecienta este deplin apreciata in strainatate unde exista organizatii ce activeaza de peste 40 de ani si care sunt recunoscute ca fiind indispensabile in situatii de persoane disparute, surprinse in daramaturi sau in avalansa. In multe situatii, procedurile de interventie in astfel de cazuri prevad asigurarea prioritara a accesului echipelor de cautare si salvare cu caini, inaintea altor efective de interventie. Echipele de cautare si salvare cu caini, corect prgatite, dovedesc o eficienta net superioara altor mijloace de cautare in majoritatea situatiilor: 
- in situatii de persoane disparute, pierdute in padure, etc. o echipa om-caine poate acoperi in cautare suprafete echivalente unui dispozitiv de 10-15 oameni, cainele putand depista mirosul persoanei cautate chiar daca aceasta este intr-o zona fara vizibilitate, adapostita la nivelul solului sau in copaci, in timp ce un cautator neasistat de caine poate rata depistarea unei victime inconstiente, bine camuflate, chiar si la distante mai mici de 4-5 metri (aspect evidentiat clar de echipa CST cu ocazia misiunii de salvare efectuate in muntii Harghitei in 8 august 2012);
- in situatii de persoane surprinse in daramaturi, interventia cainilor nu este egalata ca eficienta de catre nici un dispozitiv. Un caine este capabil sa cerceteze in timp scurt o suprafata extrem de dificila si complex , datorita curentilor de aer, el putand sesiza prezenta unei persoane situate chiar si la 10 metri in profunzime, fara sa fie necesar ca spatiul sa ii permita sa intre pana langa victima si fara a fi necesar ca vreun alt om sa se expuna pericolului. Astfel, cautarea cu caini scurteaza foarte mult timpul de depistare a victimelor deoarece nu se impune luarea de masuri echivalente situatiei in care zona ar fi cercetata de catre personal uman de salvare, se poate derula concomitent cu alte interventii de cautare si salvare (utilaje, personal, etc.) fiind astfel mult superioara cautarii cu dispozitive de detectie (sonare, etc. ce necesita stoparea oricarei activitati si eliminarea oricarui zgomot);
- in situatii de persoane surspinse de avalansa, interventia cu caini are o eficienta net superioara cautarii traditionale prin sondare si una similara cu a echipamentelor speciale de localizare (daca victima era dotata cu un astfel de dispozitiv si acesta era activat la momentul declansarii avalansei). In functie de tipul avalansei, un caine este capabil sa despisteze o victima ingropata chiar si la o adancime de 5 metri.
In toate aceste situatii, reducerea timpului de depistare a victimei inseamna, in primul rand, sanse infinit mai mari ca aceasta sa fie in viata si sa se recupereze mai rapid. 
Succesul oricarei misiuni de cautare si salvare depinde in primul rand de modul in care colaboreaza si sunt coordinate organismele angrenate in misiune. 
In intreaga lume, institutiile care au in atributii interventia in situatii de urgenta, desi au propriile lor divizii de cautare si salvare cu caini, apeleaza in permanenta si la sprijinul organizatiilor non guvermanetale. In Romania, cautarea si salvarea cu caini, desi oarecum cunoscuta de cativa ani, nu se bucura inca din partea autoritatilor, de recunoasterea corespunzatoare a eficientei si utilitatii.

 

 

In data de 1 Martie 2015, asociatia noastra a obtinut primul Brevet National Unitate Canina de Interventie la Avalansa, acordat in Romania, de Asociatia Nationa a Salvatoilor Montani din Romania, examinarea fiind organizata la Baza Nationala Salvamont Padina, Muntii Bucegi, in cadrul Scolii Nationale Salvamont si a fost coordonata de d-l Ion Sanduloiu, Sef Comisia de avalansa Romania, sub regulamentul Scolii Nationale Franceze pentru caini de avalansa, din Savoia.